Valkiria Network

Terminal Główny Militarnej Sieci Valkiria to miejsce gdzie znajdziesz najnowsze informacje ze świata ogólnie rozumianej rozrywki, fantastyki i gier wideo. Poznaj nową... Lepszą Rzeczywistość! Chcesz wiedzieć więcej?

Slaider 01

Federacja V-Sieci

Valkiria Network skupia wiele stron tematycznych o różnorodnej tematyce, w tym: grach wideo, technologii, historii, literaturze i fantastyce. Chcesz wiedzieć więcej?

Slider 02

Dołącz do V-Sieci

Zarejestruj się w Valkiria Network! Przeglądaj i komentuj publikacje, dołącz do V-Game, zostań współpracownikiem lub redaktorem MSV. Chcesz wiedzieć więcej?

Slider 03

Zagraj w V-Game

Każdy użytkownik MSV w swoim profilu znajdzie zaimplementowaną grę przeglądarkową w klimacie V-Sieci. Załóż mundur i ruszaj na misję. Chcesz wiedzieć więcej?

Slider 04

Holy Potatoes!

Nasze bohaterki to ziemniaki, a cała galaktyka to jeden wielki warzywny targ. Dobry humor, kosmos, walka, dobra fabuła, to właśnie Holy Potatoes! We're in Space?!

Slider 05

Torment: Tides of Numenera

Mógłbym pisać długo o Torment, szczegółowo opisując jego fenomenalnie rozbudowany świat, przyrodę, postaci, czy fabułę, ale po co, skoro Wy sami możecie tego doświadczyć.

Slider 06

Legendarne Auta PRL

Zobacz zapowiedź nowej serii kolekcjonerskiej "Auta PRL" z klocków COBI. Wyjątkowe modele w skali 1:35 to idealny prezent dla każdego fana motoryzacji!

Slider 07

Necropolis: Brutal Edition

Ta gra to totalny, bezgraniczny i nieprzebrany skarbiec FE-NO-ME-NAL-NEJ zabawy, który otwiera się tak naprawdę dopiero w grze wieloosobowej.

Slider 08
Witaj, Rekrucie! Witamy serdecznie na naszym forum. Musisz się zarejestrować, by móc korzystać z forum. Jeżeli jesteś już zarejestrowany biegnij się zameldować!
Pseudonim Zapisz login
Hasło
   
Forum
 Pion Gier Bitewnych > Warhammer FB
        Pytania wszelakie odnośnie zasad i nie tylko...
Początek 1 2 Dalej Koniec
Pytania wszelakie odnośnie zasad i nie tylko...
Autor Post
27.06.2007 18:08

Użytkownik jest offline Orzad
Szeregowy
Służba Zasadnicza

Liczba postów: 21
Kot
 0
Temat jak sama nazwa wskazuje jest po to, by pytać się szanownej starszyzny o wszystko, co tylko tam chcecie:-) Ma on na zadanie zapędy Tzeentcha pohamować by w innych tematach chaosu (offtopem zwanego) nie było :-)


______________________
27.06.2007 18:13

Użytkownik jest offline Orzad
Szeregowy
Służba Zasadnicza

Założyciel tematu

Liczba postów: 21
Kot
 0
Ja mam pierwsze pytanie odnośnie Zabójców Trolli podnoszonych do rangi zabójców gigantów.
Otóż w polskim Armybooku jest taki zapis:

"Można mianować dowolną liczbę Zabójców Trolli na Zabójców gigantów za +15pkt./model."

Zastanawia mnie to zdanie i chciałbym usłyszeć co do niego potwierdzenie od osoby trzeciej... (w "normalnych" oddziałach o ile mi wiadomo do rangi weterana/dowódcy można mianować tylko jedną jednostkę)



______________________
27.06.2007 18:53

Użytkownik jest offline dark kaczuszka
Komandor
Służba Zasadnicza


Liczba postów: 1738
Weteran
 0
możesz przemianować na na giggant slayera dowolna ilość troll slayer'ów


______________________
23.08.2007 14:28

Użytkownik jest offline Orzad
Szeregowy
Służba Zasadnicza

Założyciel tematu

Liczba postów: 21
Kot
 0

Mam problem z górnikami polegający na ich zbyt wczesnym wychodzeniu z pod ziemi...
;-)Nasuwa mi się przeto pytanie czy mogę(po udanym teście na wyjście) pozostać nimi pod ziemią by wykorzystać ich w dogodniejszej sytuacji, a jeśli nie to czy za pomocą świdra da się przerzucać udane testy?



______________________
21.10.2007 21:25

Użytkownik jest offline Mathios
Szeregowy
Służba Zasadnicza


Liczba postów: 26
Żółtodziób
 0
Hm... Czy jeśli Lord (np. Noble) jest na rydwanie, to dostaje jakiegoś save'a od rydwanu właśnie?


______________________
We are the chosen of Asuryan, beloved of the gods and heirs to the world. Our armies are the finest in creation; swift where our foes are lumbering, cultured where they are barbaric. Give no thought to failure, nor defeat - we are the Children of Ulthuan and we shall prevail.
21.10.2007 21:43

Użytkownik jest offline Wiewiór
Kontradmirał
Służba Zasadnicza


Liczba postów: 2699
Stara Gwardia
 0
Cytat
Hm... Czy jeśli Lord (np. Noble) jest na rydwanie, to dostaje jakiegoś save'a od rydwanu właśnie?


Tak, dostaje modyfikator +2 do Armour Save'a, a wtedy porównujesz wartość pancerza postaci (zmodyfikowaną) i rydwanu i wybierasz większą.


______________________
http://questforbest.pl/
21.10.2007 21:49

Użytkownik jest offline Mathios
Szeregowy
Służba Zasadnicza


Liczba postów: 26
Żółtodziób
 0
Dzięki. Tak się właśnie zastanawiałem, czy opłaca się wsadzać cokolwiek na rydwan, skoro Cold One daje +2 do save. Ale skoro tak, to nie będę miał oporów ;)


______________________
We are the chosen of Asuryan, beloved of the gods and heirs to the world. Our armies are the finest in creation; swift where our foes are lumbering, cultured where they are barbaric. Give no thought to failure, nor defeat - we are the Children of Ulthuan and we shall prevail.
22.10.2007 07:39

Użytkownik jest offline dark kaczuszka
Komandor
Służba Zasadnicza


Liczba postów: 1738
Weteran
 0
Owszem opłaca sie dawać do rydwanów jednostki. Choć ja osobiści trzymałem nobla w oddziale zimnych. Poprostu cold one więcej mogą. Są mobilniejsze, i lepiej znoszą walke w każdej innej niż pierwsza tura. Tylko jedno! nie radze puszczać nobla samopas, tylko w oddziale. Jeśli musisz go puścić samemu to tylko w rydwanie


______________________
23.10.2007 21:53

Użytkownik jest offline Mathios
Szeregowy
Służba Zasadnicza


Liczba postów: 26
Żółtodziób
 0
Alright, next one. Jak "działają" Ci słynni goblińscy fanatycy? Bo ponoć przerażająca jednostka ;)


______________________
We are the chosen of Asuryan, beloved of the gods and heirs to the world. Our armies are the finest in creation; swift where our foes are lumbering, cultured where they are barbaric. Give no thought to failure, nor defeat - we are the Children of Ulthuan and we shall prevail.
23.10.2007 22:04

Użytkownik jest offline Wiewiór
Kontradmirał
Służba Zasadnicza


Liczba postów: 2699
Stara Gwardia
 0
Oj, nie da się ukryć, że przerażająca ;) Jeżeli w promieniu 8'' od oddziału Night Goblinów (tylko w tych oddziałach można ukryć Fanatyków) znajdzie się oddział przeciwnika, to Fanatycy natychmiast wyskakują i starają się zaatakować (w przypadku szarży albo ruchu, który kończy się bliżej niż 8'' od jednostki goblinów, atak Fanatyków rozlicza się na linii ósmego cala). Za każdego rzucasz wtedy 2D6 - otrzymana liczba oznacza ilość cali, jakie przebył Fanatyk w kierunku oddziału przeciwnika i gdzie się zatrzyma. Jeżeli w wyniku tego ruchu na jego drodze znajdzie się przeciwnik, to otrzymuje on D6 trafień z siłą 5 i modyfikatorem do Armour Save'a -3. Od momentu opuszczenia (następuje ono tylko w ten sposób - gracz dowodzący goblinami nie może wypuścić ich "mimowolnie") oddziału, poruszają się oni w fazie compulsory movement, czyli przed szarżami o 2D6'' w losowym kierunku (wyznacza go rzut Scatter Dice) i jeśli trafi w jakiś oddział - nieważne czy wrogi czy sprzymierzony, to zadaje mu wyżej wymienione obrażenia. Fanatyka nie można zaatakować wręcz - można tylko zadeklarować, że "wchodzi" się w niego, co oznacza zaliczenie D6 trafień z siłą 5, etc. oraz natychmiastową śmierć Fantayka. Można go ustrzelić albo ściągnąć czarami, przy czym może to zrobić tylko przeciwnik goblinów. Dowódca Fanatyków nie może działać przeciwko własnym jednostkom.

Mniej więcej tyle.


______________________
http://questforbest.pl/
25.11.2007 22:20

Użytkownik jest offline Mathios
Szeregowy
Służba Zasadnicza


Liczba postów: 26
Żółtodziób
 0
Widzę, że przy zmiennym szczęściu ta jednostka może albo niczego nie zrobić, albo też (ale to już przy większym szczęściu) wyrżnąć dużą część armii przeciwnika ;)

Mam jeszcze dwa pytania - otóż posiadamy na spółkę z kolegą tylko Podstawowe Zasady, a Rulebooka nie - i niektórych rzeczy tam nie ma. Co daje stubborn i zasada harcowników (czy jak się nazywa to, że oddział porusza się w rozsypce)? Bo w sumie tego mi brakuje do posiadania najważniejszych wiadomości ;)


______________________
We are the chosen of Asuryan, beloved of the gods and heirs to the world. Our armies are the finest in creation; swift where our foes are lumbering, cultured where they are barbaric. Give no thought to failure, nor defeat - we are the Children of Ulthuan and we shall prevail.
26.11.2007 10:10

Użytkownik jest offline dark kaczuszka
Komandor
Służba Zasadnicza


Liczba postów: 1738
Weteran
 0
stubborn - Jeśli wynik walki jest na twoja niekozyść, to zdajesz NIEMODYFIKOWANE ld. Bez minusów za przegrana

Harcownicy - o nich trzeba niestety wiecej pisać, jak masz czas to mogę ci pożyczyć podręcznika (z tego co wiem to jesteś z krk) i jest tam osobny dział o harcownikach. Duzo by pisania było:P


______________________
26.11.2007 18:00

Użytkownik jest offline Mathios
Szeregowy
Służba Zasadnicza


Liczba postów: 26
Żółtodziób
 0
No tak... O stubbornie przecież już ktoś mi mówił ;) A co do harcowników, to nie ma problemu - gdzieś się kiedyś "zgadamy". Danke ;)


______________________
We are the chosen of Asuryan, beloved of the gods and heirs to the world. Our armies are the finest in creation; swift where our foes are lumbering, cultured where they are barbaric. Give no thought to failure, nor defeat - we are the Children of Ulthuan and we shall prevail.
05.12.2007 21:01

Użytkownik jest offline Wiewiór
Kontradmirał
Służba Zasadnicza


Liczba postów: 2699
Stara Gwardia
 0
Stubborn - kaczucha wyjaśnił.

Harcownicy:

- poruszają się w formacji "niezwartej" -> nie musisz ustawiać ich w szeregi, są dowolnie rozłożeni, przy założeniu, że podstawki dwóch modeli nie są oddalone od siebie więcej niż 1''
- podczas szarży na flankę lub tyły nie kasują szeregów
- przy strzelaniu w jednostkę harcowników otrzymujesz -1 do trafienia
- nie mają kar za trudny teren
- mogą do nich dołączać jedynie bohaterowie na butach


______________________
http://questforbest.pl/
23.03.2008 21:49

Użytkownik jest offline KKWD
Szeregowy
Służba Zasadnicza

Liczba postów: 1

 0
Witam, mam pytanie kupilem ostatnio figurkę firmy Reaper "Orin Ramhelm" krasnolud, chciałem się spytać czy można nią grać w WFB jako dowódcą odziału, bohaterem lub najemnikiem? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam


______________________
Skocz do:
Początek 1 2 Dalej Koniec  
Forum
 Pion Gier Bitewnych > Warhammer FB
        Pytania wszelakie odnośnie zasad i nie tylko...