Valkiria Network

Terminal Główny Militarnej Sieci Valkiria to miejsce gdzie znajdziesz najnowsze informacje ze świata ogólnie rozumianej rozrywki, fantastyki i gier wideo. Poznaj nową... Lepszą Rzeczywistość! Chcesz wiedzieć więcej?

Slaider 01

Federacja V-Sieci

Valkiria Network skupia wiele stron tematycznych o różnorodnej tematyce, w tym: grach wideo, technologii, historii, literaturze i fantastyce. Chcesz wiedzieć więcej?

Slider 02

Dołącz do V-Sieci

Zarejestruj się w Valkiria Network! Przeglądaj i komentuj publikacje, dołącz do V-Game, zostań współpracownikiem lub redaktorem MSV. Chcesz wiedzieć więcej?

Slider 03

Zagraj w V-Game

Każdy użytkownik MSV w swoim profilu znajdzie zaimplementowaną grę przeglądarkową w klimacie V-Sieci. Załóż mundur i ruszaj na misję. Chcesz wiedzieć więcej?

Slider 04

Holy Potatoes!

Nasze bohaterki to ziemniaki, a cała galaktyka to jeden wielki warzywny targ. Dobry humor, kosmos, walka, dobra fabuła, to właśnie Holy Potatoes! We're in Space?!

Slider 05

Torment: Tides of Numenera

Mógłbym pisać długo o Torment, szczegółowo opisując jego fenomenalnie rozbudowany świat, przyrodę, postaci, czy fabułę, ale po co, skoro Wy sami możecie tego doświadczyć.

Slider 06

Legendarne Auta PRL

Zobacz zapowiedź nowej serii kolekcjonerskiej "Auta PRL" z klocków COBI. Wyjątkowe modele w skali 1:35 to idealny prezent dla każdego fana motoryzacji!

Slider 07

Necropolis: Brutal Edition

Ta gra to totalny, bezgraniczny i nieprzebrany skarbiec FE-NO-ME-NAL-NEJ zabawy, który otwiera się tak naprawdę dopiero w grze wieloosobowej.

Slider 08
Witaj, Rekrucie! Witamy serdecznie na naszym forum. Musisz się zarejestrować, by móc korzystać z forum. Jeżeli jesteś już zarejestrowany biegnij się zameldować!
Pseudonim Zapisz login
Hasło
   
Forum
 Pion Gier Karcianych > Jakub Wędrowycz FKGK
        Wędrowycz FKGK - pytania o zasady
Początek Wstecz 4 5 6 7 8 9 10 Dalej Koniec
Wędrowycz FKGK - pytania o zasady
Autor Post
12.01.2012 11:21

Użytkownik jest offline konieczko
Admirał
Poborowy


Liczba postów: 232
Mięso armatnie
 0
PNZR nie możesz.


______________________
12.01.2012 11:25

Użytkownik jest offline konieczko
Admirał
Poborowy


Liczba postów: 232
Mięso armatnie
 0
Na 1 pytanie: nie można podklejać gratów jednorazowych (edytowałem wcześniejszą odpowiedź)
na 2 pytanie: gracz B wybiera osobę która dostanie ten trunek(może wybrać siebie)



______________________
12.01.2012 12:55

Użytkownik jest offline sirzooro
Szeregowy
Służba Zasadnicza

Liczba postów: 15
Kot
 0
Dzięki za odpowiedzi.

Podklejanie gratów jednorazowych proponuję określić nieco inaczej - klej chroniłby tylko przed odrzuceniem w przypadku przegranej lub efektów typu Do diabła z tym, (czyli tak jak dla innych gratów), ale nie gdy jednorazowy grat zostaje użyty.

Zerknij też jeszcze raz na opisy Kufajki i Gumofilców w FAQ - po poprawce ostatnie zdanie nie jest zbytnio gramatyczne :)


______________________
13.01.2012 11:41

Użytkownik jest offline serek2411
Szeregowy
Służba Zasadnicza

Liczba postów: 11
Kot
 0
Pytanie o fuchy. Jeżeli zagrywam innemu graczowi fuchę to po jej wypełnieniu on dostaje punkty sławy, czy jako, ze to była moja fucha zaliczana jest dla mnie i ja dostaje punkty sławy?


______________________
13.01.2012 11:48

Użytkownik jest offline konieczko
Admirał
Poborowy


Liczba postów: 232
Mięso armatnie
 0
Gracz który wykonał fuchę zbiera za nią punkty,


______________________
17.01.2012 20:06

Użytkownik jest offline romanoff
Szeregowy
Służba Zasadnicza

Liczba postów: 12
Kot
 0
hej,

ile kart trzeba mieć w talii, żeby zagrać 9 zwad? Wg instrukcji na 6 przypada 47. Są jakieś wytyczne odnośnie ilości?

pozdrawiam,
misza


______________________
18.01.2012 08:35

Użytkownik jest offline konieczko
Admirał
Poborowy


Liczba postów: 232
Mięso armatnie
 0
W zależności jak grasz, czy używasz dużo kombosów, czy masz w talii za pazuchą/wielki grafoman. Znajomy grał na 50 kartach, ja gram na 70. Wł. mnie 70 jest optymalnie


______________________
19.01.2012 10:41

Użytkownik jest offline sirzooro
Szeregowy
Służba Zasadnicza

Liczba postów: 15
Kot
 0
Mam kolejne pytania:
1. Nietopyrze (wampir) dostają Milicyjne pagony (stają się dodatkowo władzą). Dołącza do nich Przewodniczący Jakubowski (można go dołączyć tylko do władzy i/lub swołoczy). Czy po następujących zagraniach Jakubowski pozostanie na stole, czy spadnie:
- Milicyjne pagony są odrzucane za pomocą Do diabła z tym;
- Nietopyrze są niszczone poprzez odrzucenie koloru;
- Nietopyrze są usuwane z walki po zagraniu Porozumienia (wróg trafia na spód kupki wrogów).
2. Zadziorny (+2 do sławy) jest zagrane na herosa. Heros ginie. Czy gracze którzy dotrwają do końca dostaną to +2 do podziału, czy też jest ono tracone w momencie śmierci herosa?


______________________
19.01.2012 11:07

Użytkownik jest offline romanoff
Szeregowy
Służba Zasadnicza

Liczba postów: 12
Kot
 0
kilka pytań, które wyszły w grze:

1. "Chłop żywemu nie przepuści" - wg. opisu: można zaatakować od razu. Czy chodzi tylko o rzut kostką, czy można dograć efekty, zmienić broń itp.? Czy wróg też wtedy rzuca?

2. "Chałupa Jakuba" - czy konieczność zagrania po przegranej dotyczy tylko sytuacji, kiedy chcę wybrać grat z kupki? Inaczej pytając, czy miejsce stanie się wsią i zadziałają modyfikatory gdy zagram np. po wygranej zwadzie?

3. "Chyba Ty!" - jak to działa w grze w trzy osoby?
np. gracz "A" rzuca efekt 1, "B" dorzuca efekt 2. Czy trzeci gracz może użyć "Chyba Ty" na kartę gracza A?


______________________
19.01.2012 11:09

Użytkownik jest offline romanoff
Szeregowy
Służba Zasadnicza

Liczba postów: 12
Kot
 0
Cytat
2. Zadziorny (+2 do sławy) jest zagrane na herosa. Heros ginie. Czy gracze którzy dotrwają do końca dostaną to +2 do podziału, czy też jest ono tracone w momencie śmierci herosa?


Po co zagrywać zadziornego na herosa? Po tym trudniej go wyleczyć trunkami chyba...


______________________
19.01.2012 11:46

Użytkownik jest offline konieczko
Admirał
Poborowy


Liczba postów: 232
Mięso armatnie
 0
Odpowiedzi dla sirzooro
1
-Jakubowski zostaje ponieważ on jest wróg/efekt
-Jakubowski też jest niszczony
-Jakubowski też jest usuwany
2 DOstają do podziału

odpowiedzi dla romanoff
1 Wróg też wtedy rzuca, można się dozbrajać
2 Tylko gdy przegrałeś działą karta
3 Nie, ponieważ na karcie pisze "właśnie zagrany efekt" czyli to działa na kartę "B"

odpowiedź bez numerka:D
Dokładnie, przykład grają gracze A,B,C
A rzuca na B zadziornego to samo robi C, też rzuca na B. Zakładając, że B miał za herosa 14 pkt sławy teraz ma 18 żeby się wyleczyć musi mieć o wiele lepsze trunki, dodatkowo gdy A i C "zabiją" B do podziału mają więcej pkt.


______________________
21.01.2012 14:34

Użytkownik jest offline sirzooro
Szeregowy
Służba Zasadnicza

Liczba postów: 15
Kot
 0
Ciąg dalszy :)

1. Gracz ma na ręce mam fula w tym samym kolorze (np. 5x 8 pik). Czy odrzucając te 5 kart może wybrać że odrzuca kolor albo fula, czy też nie? Końcowy efekt za nie jest inny (zniszczenie wroga albo 2x sława). A może równocześnie może zrobić dwie rzeczy: walcząc z dwoma wrogami po pokonaniu pierwszego z nich odrzuca taką rękę, podwaja sławę za pokonanego wroga i niszczy drugiego.
2. Skuś baba jest zagrana przed rzutem kostką, więc wynik rzutu to 1. Czy można wykonać przerzut jeżeli normalnie by przysługiwał?
3. Czy rzut za Przenośną bimbrownię można wykonać tylko w swojej kolejce, czy w dowolnym momencie?
4. Czy po zagraniu Halołin albo Zemsty trupa na pokonanego ducha można do niego dołączać graty?
5. Przenośna bimbrownia ma dołączony Klej. Czy po wyrzuceniu 6 (bimbrownia eksploduje i trzeba ją odrzucić) można zamiast niej odrzucić klej?
6. Czy karta Zatopione w gnojówce pozwala na wzięcie grata ze starej kupki, gdy na jej wierzchu leży coś innego (np. efekt) i nie ma się Wideł?


______________________
27.01.2012 15:00

Użytkownik jest offline konieczko
Admirał
Poborowy


Liczba postów: 232
Mięso armatnie
 0
1.Ma do wyboru co chce zrobic, ale może tylko jeden kombos zastosować
2. Tak
3. W dowolnym momencie
4. Nie
5. Tak
6.Nie


______________________
28.01.2012 14:36

Użytkownik jest offline aryss
Szeregowy
Służba Zasadnicza

Liczba postów: 9
Kot
 0
ja tak kwestie dyskusji bardziej nad balansem niz same pytanie.
imo powinno sie ograniczyc mozliwosc dodawania jakubowskich do tylko i wylacznie 1 na przeciwnika z prostej przyczyny, bonus jaki jest dawany jest zbyt znaczacy i bardzo latwo moze dojsc do sytuacji ze zwyciezy gracz ktoremu po prostu dopisze szczescie i trafi na starcie 2 jakubowskich w dloni.
jakubowski staje sie wrogiem wiec nie mozna go zrzucic w zaden sposob i praktycznie uniemoliwia wykupienie sie za slawe w pierwszych 4/5 flaszkach
chyba jedynie kuba rozpruwacz ma wieksze szanse z racji przerzutow na swoloczy ( czyli za kazdego przewodniczacego dostaje bonusowy przerzut )




______________________
30.01.2012 11:01

Użytkownik jest offline konieczko
Admirał
Poborowy


Liczba postów: 232
Mięso armatnie
 0
Nie na każdym, tylko raz moze przerzucić.


______________________
Skocz do:
Początek Wstecz 4 5 6 7 8 9 10 Dalej Koniec  
Forum
 Pion Gier Karcianych > Jakub Wędrowycz FKGK
        Wędrowycz FKGK - pytania o zasady