Valkiria Network

Terminal Główny Militarnej Sieci Valkiria to miejsce gdzie znajdziesz najnowsze informacje ze świata ogólnie rozumianej rozrywki, fantastyki i gier wideo. Poznaj nową... Lepszą Rzeczywistość! Chcesz wiedzieć więcej?

Slaider 01

Federacja V-Sieci

Valkiria Network skupia wiele stron tematycznych o różnorodnej tematyce, w tym: grach wideo, technologii, historii, literaturze i fantastyce. Chcesz wiedzieć więcej?

Slider 02

Dołącz do V-Sieci

Zarejestruj się w Valkiria Network! Przeglądaj i komentuj publikacje, dołącz do V-Game, zostań współpracownikiem lub redaktorem MSV. Chcesz wiedzieć więcej?

Slider 03

Zagraj w V-Game

Każdy użytkownik MSV w swoim profilu znajdzie zaimplementowaną grę przeglądarkową w klimacie V-Sieci. Załóż mundur i ruszaj na misję. Chcesz wiedzieć więcej?

Slider 04

Holy Potatoes!

Nasze bohaterki to ziemniaki, a cała galaktyka to jeden wielki warzywny targ. Dobry humor, kosmos, walka, dobra fabuła, to właśnie Holy Potatoes! We're in Space?!

Slider 05

Torment: Tides of Numenera

Mógłbym pisać długo o Torment, szczegółowo opisując jego fenomenalnie rozbudowany świat, przyrodę, postaci, czy fabułę, ale po co, skoro Wy sami możecie tego doświadczyć.

Slider 06

Legendarne Auta PRL

Zobacz zapowiedź nowej serii kolekcjonerskiej "Auta PRL" z klocków COBI. Wyjątkowe modele w skali 1:35 to idealny prezent dla każdego fana motoryzacji!

Slider 07

Necropolis: Brutal Edition

Ta gra to totalny, bezgraniczny i nieprzebrany skarbiec FE-NO-ME-NAL-NEJ zabawy, który otwiera się tak naprawdę dopiero w grze wieloosobowej.

Slider 08
Witaj, Rekrucie! Witamy serdecznie na naszym forum. Musisz się zarejestrować, by móc korzystać z forum. Jeżeli jesteś już zarejestrowany biegnij się zameldować!
Pseudonim Zapisz login
Hasło
   
Forum
 Pion Gier Karcianych > Jakub Wędrowycz FKGK
        Wędrowycz FKGK - pytania o zasady
Początek Wstecz 5 6 7 8 9 10 11 Dalej Koniec
Wędrowycz FKGK - pytania o zasady
Autor Post
31.01.2012 10:52

Użytkownik jest offline aryss
Szeregowy
Służba Zasadnicza

Liczba postów: 9
Kot
 0
czyli podsumowujac:
przerzuty/cechy/ilosc slawy za wykupienie ->traktujemy jako jednosc
bonusy z miejsc/sloty na bronie -> traktujemy jako osobnych
? :P
troszke widze niespojnosc ;p



______________________
31.01.2012 12:53

Użytkownik jest offline konieczko
Admirał
Poborowy


Liczba postów: 232
Mięso armatnie
 0
z osobnych traktujemy tylko sloty na bronie


______________________
31.01.2012 17:51

Użytkownik jest offline serek2411
Szeregowy
Służba Zasadnicza

Liczba postów: 11
Kot
 0
1. Kiedy wróg może być tapnięty, żeby go można było uleczyć?
2. Czy jeżeli na początku zwady rzucam jednorazowy efekt +1 do siły i mam do zmierzenia się z dwoma wrogami w wyniku remisu w poprzedniej zwadzie, to czy efekt działa tylko na pierwszego wroga, czy działa w całej zwadzie, czyli czy w walce z obojgiem wrogów utrzymuje się działanie efektu jednorazowego?


______________________
31.01.2012 18:07

Użytkownik jest offline aryss
Szeregowy
Służba Zasadnicza

Liczba postów: 9
Kot
 0
@Konieczko:
czyli mamy kolednikow ( swolocz) na posterunku milicji ( wladza+2, komuchy +1)
do tego dolaczonych 2 jakubowskich
wiec sumaryczna sila jest
6 (kolednicy) + 2 (jakubowski1) + 2 (jakubowski2) + (2+1)(bonus za jakubowskiego1) + 0 ( bonus za jakubowskiego2)




______________________
01.02.2012 18:06

Użytkownik jest offline Adrien Toruński
Szeregowy
Służba Zasadnicza


Liczba postów: 52
Oferma batalionowa
 0
Cytat
Cytat użytkownika: serek2411
1. Kiedy wróg może być tapnięty, żeby go można było uleczyć?
2. Czy jeżeli na początku zwady rzucam jednorazowy efekt +1 do siły i mam do zmierzenia się z dwoma wrogami w wyniku remisu w poprzedniej zwadzie, to czy efekt działa tylko na pierwszego wroga, czy działa w całej zwadzie, czyli czy w walce z obojgiem wrogów utrzymuje się działanie efektu jednorazowego?


1. Kiedy gracz zremisował/przegrał w zwiadzie na moc.
2. Efekt jednorazowy, jak nazwa wskazuje, działa na raz. Masz prawo wybrać, na którego wroga będzie działać.



______________________
04.02.2012 19:30

Użytkownik jest offline Yetiy
Szeregowy
Służba Zasadnicza


Liczba postów: 3
Kot
 0
Mogę prosić o trochę głębsze wytłumaczenie opcji Obrona ???

I pytanie 2 - czemu służy sława na karcie herosa ???

Pozdrawiam i Dziękuję.


______________________
05.02.2012 20:31

Użytkownik jest offline komarniczak
Szeregowy
Służba Zasadnicza

Liczba postów: 1

 0
podstawy
Witam
Kupiłem 2 talie do gry we 2 osoby i nie bardzo wiem jak się zabrać do gry.
Układam talie na trzy kupki, wybieram bohatera i według instrukcji powinienem przekazać moje miejsca i wrogów graczowi po lewej, ten przekazuje swoje miejsca dla mnie- jeśli gramy we 2?
Czy te karty się nie pomylą jak będą tak krążyły po graczach?


______________________
05.02.2012 22:49

Użytkownik jest offline Adrien Toruński
Szeregowy
Służba Zasadnicza


Liczba postów: 52
Oferma batalionowa
 0
pozwolę sobie odpowiedzieć obu nowym użytkownikom [btw, witamy:)]
Cytat
Cytat użytkownika: Yetiy
Mogę prosić o trochę głębsze wytłumaczenie opcji Obrona ???

I pytanie 2 - czemu służy sława na karcie herosa ???

Pozdrawiam i Dziękuję.


Obrona jest przydatna w przypadku, kiedy przegrywasz pojedynek na Siłę. Jeśli suma Siły przeciwnika (modyfikator na karcie + modyfikatory z użytych przez niego gratów/efektów + ilość oczek z rzutu kostką) jest wyższa niż Twoja, to możesz skorzystać z obrony, którą masz dzięki gratom-ubraniom lub efektom, które zagrałeś. A konkretnie: Twój wróg łącznie ma o 4 punkty siły więcej niż Ty. Ale za to Ty masz na sobie Kufajkę, Uszankę i prowadzisz Juczną Mućkę - odrzucasz tyle gratów, by łącznie wyrównać do siły wroga [w tym przypadku graty o łącznej wartości Obrony 4 lub więcej]. Dzięki temu zwada kończy się remisem.

Natomiast sława na karcie Herosa jest przydatna w kilku przypadkach.
1. Kiedy Heros jest zaznaczony można go uleczyć Trunkami wypijając taką ilość by modyfikatory do siły i mocy trunków były równe Sławie Herosa.
2. Kiedy przegrywasz grę, Twoi przeciwnicy do swojego wyniku rozgrywki mogą dodać [dzieląc się po równo] sławę Twojego Herosa do swoich punktów.


Cytat
Cytat użytkownika: komarniczak
Witam
Kupiłem 2 talie do gry we 2 osoby i nie bardzo wiem jak się zabrać do gry.
Układam talie na trzy kupki, wybieram bohatera i według instrukcji powinienem przekazać moje miejsca i wrogów graczowi po lewej, ten przekazuje swoje miejsca dla mnie- jeśli gramy we 2?
Czy te karty się nie pomylą jak będą tak krążyły po graczach?


zapytałbym na początek, gdzie mieszkasz, bo warto wpaść na lokalny turniej i ogarnąć rozgrywkę zarówno jako widz, jak i jako uczestnik.
Większość graczy używa protektorów do kart i, jako że każdy ma inne kryteria doboru protektorów, trudno się pomylić. Jeśli jednak gracie bez "koszulek", a nie pamiętacie kto co ma w talii, pozostaje sporządzić listę kart:)


______________________
06.02.2012 10:53

Użytkownik jest offline Yetiy
Szeregowy
Służba Zasadnicza


Liczba postów: 3
Kot
 0
Dzięki za wyjaśnienie poprzedniej kwestii.

Im więcej wczytuję się w opisy na kartach tym więcej pytań :)

1. czy można użyć posrebrzania do np. srebrnego łańcucha ? ( na logikę wyjdzie z tego posrebrzany srebrny łańcuch - ale co +1 do mocy to moje :)

2. karta "zlecenie płatne z góry" - zagraj na dowolną mogiłę ??? - przepraszam ale nie bardzo wiem jak to traktować...

3. czy istnieje możliwość rozgrywki 3 taliami przez dwóch graczy ??? (Nie mamy z kumplem trzeciego do gry... )

ponownie pozdrawiam.


______________________
06.02.2012 13:37

Użytkownik jest offline konieczko
Admirał
Poborowy


Liczba postów: 232
Mięso armatnie
 0
1. Tak można użyć
2. Rzucasz na mogiłę (przeważnie na swoją i masz 2 punkty sławy)
3. Zapraszamy na turnieje ligowe jak wam brakuje trzeciego w krakowie pierwszy raz jest darmowy :D, zawsze możecie grać we dwóch


______________________
07.02.2012 10:58

Użytkownik jest offline pnzr
Szeregowy
Służba Zasadnicza

Liczba postów: 4
Kot
 0
Nowe pytanie ode mnie:
Alkohol wyciągnięty z przenośnej bimbrowni może być zagrany na wroga?


______________________
07.02.2012 11:58

Użytkownik jest offline konieczko
Admirał
Poborowy


Liczba postów: 232
Mięso armatnie
 0
A jak pisze na karcie?


______________________
07.02.2012 11:59

Użytkownik jest offline konieczko
Admirał
Poborowy


Liczba postów: 232
Mięso armatnie
 0
że masz dołączyć do właściciela bimbrowni


______________________
07.02.2012 18:56

Użytkownik jest offline Adrien Toruński
Szeregowy
Służba Zasadnicza


Liczba postów: 52
Oferma batalionowa
 0
no niektórzy nie czytają;p

A i ja mam pytanka:
1. Mam Juczną Krowę.Rzucam na nią klej. Zakładam na nią 3 Kosy. W przypadku przegranej odrzucam tylko klej, prawda?
2. Rzucam Czerwonego kura (anuluje właściwości miejsca). Czy anulowana jest także kategoria miejsca (np. Las, Cmentarz)? Wątpliwości w przypadku przerzucenia zależnego od miejsca.


______________________
07.02.2012 20:09

Użytkownik jest offline Yetiy
Szeregowy
Służba Zasadnicza


Liczba postów: 3
Kot
 0
Ha dzięki za zaproszenie ale znad morza trochę daleko :) Poradzimy sobie we dwóch ...

prosił by tym razem o wyjaśnienie znaczenia opisu Kompan - "zagraj na kompana" - w instrukcji nic nie ma na ten temat :(

Co do wyjaśnienia Karty na temat Mogiły - tak myślałem ale jak wyżej - ogólnie chyba jak na razie najsłabszym elementem gry jest instrukcja do niej ...


______________________
Skocz do:
Początek Wstecz 5 6 7 8 9 10 11 Dalej Koniec  
Forum
 Pion Gier Karcianych > Jakub Wędrowycz FKGK
        Wędrowycz FKGK - pytania o zasady